Overzicht met bedrijven in Nederland

Klimaat Nederland

Weet jij welk klimaat Nederland heeft? Het klimaat is iets anders dan het weer. Het weer wordt bepaald door de wind, de temperatuur en de neerslag. Vandaag kan het bijvoorbeeld regenen, terwijl het morgen heel mooi weer kan zijn waarbij de zon schijnt! Het weer is dus erg veranderlijk. Dit is niet het geval bij het klimaat. Het klimaat verandert niet zomaar! Het klimaat is namelijk het gemiddelde weer over een periode van minimaal 30 jaar. Het klimaat is een onderdeel van de meteorologie waarbij naar dezelfde aspecten wordt gekeken als bij het weer maar dan voor een langere periode. Maar hoe zit het nou eigenlijk met het klimaat in Nederland? Op deze pagina vind je alles over de verschillende klimaten op de wereld en wordt er duidelijk uitgelegd welk klimaat Nederland heeft aan de hand van het klimaatsysteem van Köppen.

Klimaat Nederland volgens het klimaatsysteem van Köppen

Wanneer we het hebben over de klimaten op de wereld, kan er geconcludeerd worden dat er veel verschillende soorten klimaten zijn op de wereld. In een tropisch regenwoud regent het bijvoorbeeld erg veel en is het erg warm, in tegenstelling tot de polen, waar het bijna altijd vriest! Daarom is er dus een systeem bedacht om deze verschillende klimaten aan te duiden, namelijk; het systeem van Köppen. De wereld wordt onderverdeeld in de volgende klimaten:

 • Het A klimaat: het tropisch regenwoud klimaat Het tropisch regenwoudklimaat is te vinden in de landen rond de evenaar. Een kenmerk van dit klimaat is, dat de temperatuur gedurende het hele jaar ongeveer gelijk is. Het is er dan ook bijna het hele jaar warm. Hier hangt dus mee samen dat er nauwelijks een verschil is tussen zomer en winter. Heel dicht bij de evenaar zijn oerwouden te vinden waar het erg veel regent, deze oerwouden worden tropische regenwouden genoemd.
 • Het B klimaat: het woestijnklimaat Het woestijnklimaat wordt gekenmerkt door het gebrek aan neerslag. Hierdoor is er nauwelijks sprake van plantengroei. Een tweede kenmerk van het woestijnklimaat is, dat er een groot verschil is tussen de dag- en nachttemperatuur.
 • Het C klimaat: het zeeklimaat (het maritiem klimaat) Het zeeklimaat wordt gekenmerkt door de wisselvallige weersomstandigheden. Bij een zeeklimaat is er geen sprake van extreem warme zomers, maar ook geen extreem strenge winters. Ook is er geen sprake van extreme droogte.
 • Het D klimaat: het landklimaat (het continentaal klimaat) Bij een landklimaat is er sprake van grote verschillen tussen de zomer en de winter. De winters zijn hierbij lang en koud en de zomers zijn kort en warm.
 • Het E klimaat: het poolklimaat Een kenmerk van het poolklimaat is, dat de zomer geheel ontbreekt. De temperatuur bij het poolklimaat komt dan ook nooit boven de 10 graden Celsius.

Deze 5 hoofdletters, de 5 hoofdklimaten, worden ook weer onderverdeeld in subklimaten. Dit, om de klimaten nóg nauwkeuriger aan te geven. Deze subklimaten worden aangegeven door een kleine letter achter de hoofdletter. De volledige klimaatverdeling volgens Köppen ziet er als volgt uit:

 • Het A klimaat: het tropisch regenwoud klimaat
  • Af klimaat: het tropisch regenwoudklimaat, met het hele jaar regen
 • As/Aw klimaat: warm klimaat, met daarbij een zomer of winterdroogte
 • Het B klimaat: het woestijnklimaat
  • Bw klimaat: woestijnklimaat, droog klimaat
 • Bs klimaat: steppeklimaat, waarbij er soms regen valt
 • Het C klimaat: het zeeklimaat
  • Cw klimaat: het Chinaklimaat, met droge winters
  • Cf klimaat: het gematigde zeeklimaat, met het hele jaar neerslag
 • Het D klimaat: het landklimaat
  • Df klimaat: het landklimaat, met het hele jaar neerslag
  • Dw klimaat:het landklimaat, met een droge winter
 • Het E klimaat: het poolklimaat
  • Ef/Eh klimaat: het sneeuwklimaat, met daarbij eeuwige sneeuw
  • Et klimaat: het toendraklimaat, waarbij het minder koud is

Volgens het systeem van Köppen valt het klimaat Nederland onder het gematigde zeeklimaat, namelijk het Cf klimaat. Dit houdt in dat Nederland relatief milde winters heeft, milde zomers en dat er neerslag valt gedurende het hele jaar. Het Nederlandse klimaat wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door de Noordzee. De Noordzee matigt als het ware het klimaat van Nederland.

klimaat-nederland.jpg 1.17 MB
 

De neerslag in Nederland

Veel Nederlanders denken dat Nederland een erg nat klimaat heeft, maar dit is in feite niet het geval. Dit is een misvatting, die voor een groot gedeelte gebaseerd is om gevoel in plaats van feiten/cijfers. Wanneer we kijken naar de gemiddelde neerslag in Nederland, kan er geconcludeerd worden dat er 7% van de tijd neerslag valt in Nederland. Dit is zichtbaar in de vorm van sneeuw, regen, hagel of ijzel. Dit kan je ongeveer vergelijken met één uur en veertig minuten neerslag per dag. Er valt gemiddeld in een jaar 700-800 millimeter neerslag.

De zomers in Nederland

Nederlandse zomers zijn over het algemeen onvoorspelbaar en erg wisselend. De ene dag kan het heel mooi weer zijn met een strakblauwe hemel, terwijl het de volgende dag weer heel hard kan regenen! Het zou ook zo maar het geval kunnen zijn, dat een warme Juni maand gevolgd wordt door een sombere en natte Juli. Wanneer je op vakantie gaat naar Nederland is dit dus ook een punt waar je rekening mee moet houden. Het is dan ook meer een kwestie van geluk, dat je tijdens je zomervakantie precies mooi weer hebt! Wanneer je toch op vakantie wilt in eigen land, of je wilt op vakantie naar Nederland, heb je het meeste kans op mooi weer in Zeeland, op de Waddeneilanden en in de kop van Holland.

De winters in Nederland


klimaatnederlandwinter.jpg 703.21 KB

Ook zijn de winters in Nederland erg onvoorspelbaar. Het kan bijvoorbeeld in februari overdag 10 graden boven nul zijn, maar evengoed kan het ook 10 graden onder nul zijn! Wel is het zo, dat de winters, vooral het laatste decennium, steeds milder worden. Dit komt alleen al tot uiting in de tijd dat je tegenwoordig nog kan schaatsen in de winter. Deze dagen worden steeds minder en minder. Het aantal dagen dat er sneeuw valt varieert van 20 dagen in Zuid-Limburg, tot ruim dertig dagen in het noordoosten van Nederland. Het komt dan ook nog maar weinig voor dat er een dik pak sneeuw ligt, dit in verband met de temperaturen rond het vriespunt. Het dooien van de sneeuw is dan ook iets wat vaak voorkomt in Nederland. Heel af en toe is het wel echt koud in Nederland. Wanneer dit het geval is, komt er een droge stroming vanuit oostelijke richting waarbij geen neerslag wordt aangevoerd.

 

Klimaatverandering Nederland

In Nederland is ook zeker te merken dat het klimaat aan het veranderen is. De opwarming van de aarde zet zich door. Door deze opwarming van de aarde komen er zachtere winters en warmere zomers. Er komt dan ook vaker een hittegolf voor. Ook is de opwarming van de aarde van invloed op de neerslag. De winters worden namelijk gemiddeld natter en ook de extreme neerslaghoeveelheden nemen toe, waarbij stormen vaker voorkomen dan vroeger. De verandering van het klimaat in Nederland is vooral te danken aan de wereldwijde temperatuurstijging. Maar ook is deze verandering te danken aan de verandering in patronen van de luchtstromen in de Nederlandse omgeving. In Nederland is de temperatuur gemiddeld met 1,2 graden Celsius gestegen ten opzichte van 1900. Hierbij is de neerslag met 18% toegenomen, vooral in de winter, het voorjaar en de herfst.

Het klimaat Nederland onvoorspelbaar?

Het gevoel dat wij als Nederlanders in een nat land leven, komt vooral door de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse klimaat. De ene dag kan het bijvoorbeeld bijna de hele dag regenen, terwijl het de volgende dag weer heel mooi en warm weer kan zijn! Wel is het zo, dat de kans op neerslag in Nederland op zeer veel dagen aanwezig is. In Nederland lijkt het weer dus alle kanten op te kunnen gaan. Hiervoor zijn een aantal oorzaken te noemen. Ten eerste is de ligging ten opzichte van de zee van grote invloed op het klimaat Nederland. Ten tweede het ontbreken van de bergen. Ten derde is het zo, dat Nederland op de scheidslijn van warmer en kouder weer ligt. Ook wordt het klimaat in Nederland beïnvloed door de ligging van de schaalstroom. De hoger gelegen schaalstroom heeft namelijk onbeperkt de kans om depressies vanuit westelijke richting over zee aan te voeren. Door deze aanvoer kan het zijn dat we in Nederland wekenlang te maken hebben met depressies.

Klimaatcijfers klimaat Nederland

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor De Bilt (Utrecht). Wel is het zo dat je er rekening mee moet houden dat niet heel Nederland dezelfde temperatuur, neerslag heeft. In het oosten van het land is het namelijk zo, dat er in de winter meer kans is op kou, winterse neerslag en vorstdagen. Ook is het zo, dat het aan de kust in de winter warmer is en in de zomer iets koeler. Vooral voor het Zeeuwse kustgebied geldt meer kans op zon en minder kans op winters weer. Ook is het in Zuid-Limburg gemiddeld kouder in de winter en warmer in de zomer. Op de Waddeneilanden is het in de zomer gemiddeld koeler, waarbij veel wind staat. 


klimaatcijfersnederland.jpg 78.24 KB


Andere interessant artikelen

 • Innovatieve Recepten en Minder Voedselverspilling

  Lees verder
 • Klimaat Nederland

  Lees verder
 • Hoe een verkeerde linkbuilding strategie jouw website om zeep helpt

  Lees verder
 • Linkbuilding: Een waardevol, natuurlijk backlink profiel opbouwen

  Lees verder
 • Het belang van een B2B portal

  Lees verder
 • Offertes aanvragen via bedrijven.com

  Lees verder