Overzicht met bedrijven in Nederland

Linkbuilding: Een waardevol, natuurlijk backlink profiel opbouwen

'Linkbuilding' en waardevolle 'backlinks': Er is al zoveel geschreven over dit onderwerp. Waar moet je beginnen? En wat moet je vooral niet doen? Voor beginnende affiliate marketeers hebben wij de belangrijkste zaken op een rij gezet. Wij geven tips over hoe je een natuurlijk 'backlink profiel' opbouwt. Je kunt dit artikel beschouwen als een handvest waarop je altijd terug kan vallen.

Goed gevonden worden in Google

Hoe goed jouw website gevonden wordt in Google is afhankelijk van veel factoren. Ook al zijn er mensen die beweren dat linkbuilding niet meer van deze tijd is, toch kunnen we er niet omheen dat backlinks plaatsen nog steeds enorm belangrijk is om vindbaar te blijven. Vermits linkbuilding natuurlijk op de juiste manier wordt toegepast. Daar staat of valt alles mee!

Wat is linkbuilding?

Voor de lezers onder ons die voor het eerst in aanraking komen met de term “linkbuilding”: dit is een term waarmee strategieën worden aangeduid waarmee men links (backlinks) op andere websites probeert te verkrijgen die verwijzen naar eigen websites. Linkbuilding is niets anders dan het actief verzamelen van links. Je kunt zelf de linkbuilding verzorgen voor je website maar dit ook laten uitsteden door 'linkbuilders'. In dat laatste geval geef je wel als het ware de macht uit handen. Je hebt geen controle over waar de links komen te staan. Om zelf aan de slag te gaan met linkbuilden hoef je geen expert te zijn, je gebruikt gewoon je gezonde verstand en natuurlijk pas je onze tips toe.

Backlinks: waar start je?

Nu lijkt het plaatsen van links op andermans websites naar jouw eigen websites niet zo lastig. Binnen no-time kan je inderdaad links laten plaatsen op verzamelpagina's zoals startpagina's en al dat soort websites. Maar bij ons gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit. Je hebt weinig aan spammerige links op verzamelpagina's die vrijwel alleen maar bestaan uit links naar andere websites. En daar denkt Google precies zo over. Het algoritme dat Google gebruikt is beter dan ooit in staat om relevante backlinks te onderscheiden van lage kwaliteit links. Met alleen een karrenvracht aan links kom je er tegenwoordig echt niet meer! Waardevolle links, daar draait het tegenwoordig om.

Hoe krijg je waardevolle links?

Hoe krijg je de waardevolle linkverwijzingen naar jouw website? Waardevolle backlinks zouden vanzelf kunnen verschijnen. Dit kun je voor elkaar krijgen door het plaatsen van zeer goede content op jouw website. Betreft het unieke content dat van toegevoegde waarde is? Dan komen die links vanzelf wel. Maar in de praktijk blijkt dit toch lastig te zijn om voor elkaar te krijgen. Vooral als je website een commerciële uitstraling heeft. Geen enkele webmaster zal immers verwijzen naar een website die overduidelijk vanuit commercieel oogpunt is opgezet. Waardevolle links zullen vrijwel alleen geplaatst worden voor bijvoorbeeld onafhankelijke websites met een journalistiek karakter. Om links van waarde te verkrijgen zal je daarom zelf aan de slag moeten gaan. Hieronder lees je hoe je zelf aan kwalitatieve backlinks kan komen! Het linkbuilden is begonnen...

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

Hoge kwaliteit backlinks, of te wel kwalitatieve links, zijn van onmisbare waarde voor webmasters. Deze worden geplaatst op websites die door Google als autoriteit worden gezien. Dergelijke links tonen de zoekmachines aan dat de pagina waar naar verwezen wordt, relevant is voor de bezoekers. Verwijzen veel kwalitatieve backlinks naar jouw website? Dan zal je website na verloop van tijd daarvoor beloond worden en hoger in de zoekresultaten komen te staan. Of te wel: veel kwalitatieve backlinks zijn voor het overgrote gedeelte verantwoordelijk voor de positie van jouw website in de Google zoekmachine.

Logischerwijs zorgen deze links ook voor meer traffic (bezoekers) naar jouw site. Google kent waarden toe aan afzonderlijke pagina's van websites namelijk 'PR'. Deze afkorting staat voor 'PageRank' en dit geeft aan hoe goed een pagina wordt gevonden. Bij jouw zoektocht naar hoge kwaliteit backlinks is de PR-waarde dus een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Link kwaliteit meten

Je kan gebruik maken van partijen zoals Majestic of Moz om de autoriteit van webpagina's te meten. Toch is een hoge PageRank van een pagina nog geen reden om direct een link op te plaatsen. De inhoud/content van waaruit wordt gelinkt moet wel relevant zijn voor jouw website. Je zult begrijpen dat een link vanaf een casino website naar een website over huisdieren totaal irrelevant is. Ook al wordt de link geplaatst op een pagina met een hoge PR-waarde en staat deze pagina hoog in de zoekresultaten, voor bezoekers heeft deze link totaal geen meerwaarde. Het algoritme van Google is in staat om dit te onderscheiden.

Hoe aan relevante links komen?

Relevante backlinks verkrijgen is dus belangrijker dan linkverwijzingen op websites met een hoge autoriteit, maar die verder niets met het onderwerp van jouw website te maken hebben. De beste manier om aan relevante backlinks van een hoge kwaliteit te komen is nog altijd door zelf contact op te nemen met eigenaren van websites. Vaak staat daar wel wat tegenover. Zo schrijven wij als 'gastblogger' met regelmaat mooie blogs voor andere websites en in ruil daarvoor mogen wij een uitgaande link plaatsen naar onze eigen websites. Een andere mogelijkheid is advertorials plaatsen. Daarbij promoot je een eigen product of dienst op een website tegen betaling. Relevante backlinks ruilen is ook een mogelijkheid. Je plaatst dan een link op jouw site naar de website van een ander en als tegenprestatie krijg je een linkplaatsing terug.

Natuurlijke backlinks verkrijgen

Relevante links en dan het liefst van een hoge kwaliteit, dergelijke links zijn waardevol. Maar overdrijven is ook een vak! Wat bedoelen wij hiermee? Nou, je kan ook teveel goede links naar jouw website plaatsen in een korte periode. Dit zal Google zeker opvallen en de kans is erg groot dat je hierdoor een lagere ranking krijgt. Google vindt het verdacht als er in een korte periode, met name bij nieuwe websites, veel linkverwijzingen bij komen. En dan vooral als voor de links ook exact de juiste zoektermen worden gebruikt.

Het beste wat je kan doen is het aantal backlinks voorzichtig opbouwen. Begin met 1 á 2 linkjes per maand en voer dit aantal langzamerhand op. Spreid de links ook over verschillende soorten websites. Daarmee bouw je een 'natuurlijk linkprofiel' op. De links plaats je dan op verschillende bronnen zoals nieuwssites (vanuit relevante artikelen), blogs, startpagina's (liefst alleen vanaf Startpagina.nl) en social media.

Focus je niet alleen op backlinks van een hoge kwaliteit. Ja, relevant moeten de websites waarvandaan je linkt altijd zijn. Maar zo nu en dan eens linken vanaf relevante pagina's met een wat lagere PageRank (PR) en DA (Domein Autoriteit), des te natuurlijker komt dit op Google over. En gebruik ook verschillende zoektermen (linkteksten) voor de links. Tevens is het voor een natuurlijk linkprofiel belangrijk dat je naar verschillende pagina's op jouw website verwijst. Meer daarover lees je hieronder.

Naar verschillende pagina's op je website linken

Heb je een website waarvan je graag wilt dat een specifieke pagina beter wordt gevonden? Bijvoorbeeld een productpagina? Natuurlijk zorg je er dan voor dat er inkomende links naar die pagina verwijzen. Toch is het niet handig als je alleen maar naar deze pagina linkt. Dit komt erg onnatuurlijk over. Zorg ervoor dat je naar verschillende pagina's op je website linkt. Zorg voor inkomende linkjes naar interessante blogs die je hebt geschreven, voor backlinks naar de homepagina, productpagina's en andere belangrijke pagina's. Als het met je interne linkstructuur goed zit, dan zijn al deze inkomende links van waarde. Ook al verwijzen ze niet allemaal naar jouw belangrijkste pagina.

Het belang van dofollow links

Een ander punt van aandacht zijn 'dofollow' en 'nofollow' links. Je kan een link ook wel zien als een soort stem die wordt uitgebracht voor je website. Links die ervoor zorgen dat websites beter gaan scoren in de zoekmachines, die staan ook wel bekend als 'dofollow links'. De eigenaar van de desbetreffende website geeft daarmee aan dat de link door Google gevolgd mag worden, dus van toegevoegde waarde is voor de bezoekers. Google zal de link volgen en aan de pagina waar de link naartoe verwijst een beetje waarde toekennen.

Nofollow links

Eigenaren van websites kunnen echter ook het tegenovergestelde doen en van een link een 'nofollow link' maken. Dergelijke links hebben vermoedelijk nauwelijks tot geen waarde voor jou als webmaster. Voor een natuurlijk linkprofiel horen ze er echter wel bij, maar het merendeel van je inkomende links moet toch echt bestaan uit dofollow backlinks. Daarmee bouw je op termijn een waardevolle linkjuice (waarde) op. Links die over het algemeen altijd nofollow worden gemaakt, dat zijn bijvoorbeeld affiliate links.

Social media links

Zoals wij aangaven is het voor een natuurlijk linkprofiel van belang dat je ook enige aandacht schenkt aan het plaatsen van nofollow links. Links die je via social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube plaatst dat zijn altijd nofollow links maar kunnen wel van waarde zijn. Je website zal met dergelijke links misschien niet beter gevonden worden in de zoekresultaten van Google, maar je bereikt er wellicht wel de juiste doelgroep mee en zij zullen via de links terecht komen op jouw website. En uiteindelijk is het jou daar om te doen! Social media links zijn dus zeer belangrijk en daarmee haal je meer verkeer naar je website.

Voorbeelden van social media backlinks:

 • Plaats een link in je bio op Twitter
 • Een link naar je website in jouw bio op Instagram
 • Plaats een backlink in je bio op LinkedIn
 • Maak een zakelijke Facebookpagina aan en vermeld een link in je profiel
 • Google Plus

Belangrijk: plaats zelf ook uitgaande backlinks!
Een goed en natuurlijk backlink profiel, daar horen ook uitgaande links op jouw website bij! Link vanuit je artikelen naar relevante informatie op andermans websites. Doe dit alleen indien het voor de lezer van toegevoegde waarde is. Uitgaande links zijn voor Google bijna net zo belangrijk als inkomende links en je kunt hiermee de ranking van jouw website positief beïnvloeden. In een ander artikel gaan wij nog eens dieper in op deze materie.

Spam links verwijderen

Helaas heb je als webmaster niet alles zelf in de hand. Geheid dat je eens te maken krijgt met linkvermeldingen op websites waarop je niet zit te wachten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat concurrenten jouw linkprofiel, die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd, verpesten door spammerige links te plaatsen op websites met een discutabele reputatie. Of een linkbuilder die je hebt ingehuurd dacht er makkelijk vanaf te komen en heeft links van een lage kwaliteit geplaatst. Gelukkig kan je dergelijke spam links verwijderen. Hoe dan? Je laat Google weten dat je niets met deze backlinks te maken hebt en wijst deze af. Op deze pagina lees je meer over het afwijzen van schadelijke links: https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=nl

Startpagina kloons vermijden

Links van een lage kwaliteit zijn sowieso altijd de links die je kan plaatsen op websites die lijken op Startpagina.nl. Dit zijn zogenoemde linkfarms en deze zijn alleen opgezet om vanuit te linken. Dergelijke pagina's hebben totaal geen enkele toegevoegde waarde voor jouw website. Zulke directories zijn opgezet om kunstmatig de ranking van de geplaatste websites te verhogen. Een voorbeeld van een startpagina kloon is Startze.nl.

Tips voor beginnende linkbuilders

– Plaats geen links op dubieuze websites
– Plaats nooit in één keer veel links
– Bouw het plaatsen van links langzaam op
– Laat Startpagina.nl klonen links liggen
– Gebruik verschillende soorten websites om vanuit te linken
– Varieër met je linkteksten
– Plaats links naar verschillende pagina's op jouw website
– Vergeet niet het belang van uitgaande links
– Plaats gastblogs op websites
– Een linkje in een reactie op een forum kan geen kwaad, maar overdrijf dit niet.

Andere interessant artikelen

 • Klimaat Nederland

  Lees verder
 • Hoe een verkeerde linkbuilding strategie jouw website om zeep helpt

  Lees verder
 • Linkbuilding: Een waardevol, natuurlijk backlink profiel opbouwen

  Lees verder
 • Het belang van een B2B portal

  Lees verder
 • Offertes aanvragen via bedrijven.com

  Lees verder
 • Waarom zijn reviews belangrijk voor bedrijven?

  Lees verder