Overzicht met bedrijven in Nederland

Hoe een verkeerde linkbuilding strategie jouw website om zeep helpt

Wil jij maar wat graag zelf aan de slag gaan met linkbuilding? Om geld uit te sparen? Of omdat je slechte ervaringen hebt met marketingbedrijven je hebt ingehuurd? Het plaatsen van backlinks wordt door veel website eigenaren uitbesteed aan SEO bedrijven. Er zijn helaas veel linkbuilders die hun beloften niet of maar gedeeltelijk nakomen. In de praktijk spreken wij helaas regelmatig klanten die slechte ervaringen hebben met linkbuilding. Helaas spreken wij regelmatig klanten die linkbuilding activiteiten uitbesteed hebben en eigenlijk niet goed wisten wat ze nou precies doen of waar de links dan precies geplaatst werden. In vrijwel alle gevallen kochten deze klanten een kat in de zak, de juiste linkbuildingstrategie ontbrak en posities in Google werden om zeep geholpen.

Linkbuilders die snel resultaat boeken

De klanten die wij spraken hadden vaak linkbuilders die beloofde dat ze zo snel mogelijk resultaat konden gaan boeken en dat de website binnen no-time bovenaan in zoekmachine zou komen te staan. De resultaten zijn dan veel belovend binnen enkele maanden zouden er hoge posities gehaald worden in Google met verscheidene belangrijke zoekwoorden. Maar al snel vielen deze klanten ver terug in die zoekresultaten, zóver zelfs dat ze besloten de linkbuilding voortaan nooit meer uit te besteden!

Graag delen wij onze expertise met jou, zodat je begrijpt hoe linkbuilding werkt en je een betere overweging kunt maken voor de toekomst! Of je nou zelf wilt gaan werken aan je linkbuildingstrategie of opzoek gaat naar een partner die geen snelle resultaten beloofd maar resultaat op de lange termijn waarmaakt. Je kunt altijd contact met ons opnemen als zelf niet wilt gaan linkbuilden of je wil doelbewust resultaten behalen met linkbuilding op de lange termijn.

Topposities in Google bereiken met de juiste linkbuilding strategie

Hoge kwaliteit backlinks, daar staat of valt een goede linkbuilding strategie mee. Logisch zou je toch denken? Maar gek genoeg denken veel marketingbedrijven daar nog anders over. Goed gevonden worden met je website betekent dat je topposities in Google moet zien te behalen. Daarvoor zul je moeten investeren in een uitstekende SEO-campagne en linkbuilding is daar een onmisbare schakel in. Bij een goede linkbuildingstrategie zal een website na verloop van tijd autoriteit opbouwen. Deze autoriteit bepaald in welke mate je straks scoort op belangrijke zoektermen in Google.

In ons voorbeeld van hierboven (zie: “Linkbuilders wilden snel resultaat boeken”) werden websites van klanten al vrij snel goed gevonden. Maar na verloop van tijd kwam de klad erin en werden belangrijke posities overgenomen door concurrerende websites. De backlinks die werden geregeld bleken ronduit schadelijk te zijn voor de websites. Het positieve effect van de linkjes was van korte duur. Bij een van de klanten werd de site zelfs door Google geblokkeerd... Daar gaat dan je investering!

Wij hebben daarom voor jou deze 'Linkbuilding  Gids' geschreven. Met dank aan deze gids kom je erachter wat een slechte linkbuildingstrategie is, welke backlink technieken je vooral niet moet toepassen en welke gevolgen slechte links hebben op de langere termijn.

Hoe herken je slechte linkbuilding? De richtlijnen van Google zijn duidelijk!

Google is heel duidelijk over wat met SEO-campagnes en linkplaatsing toegestaan is. Het komt erop neer dat webmasters die zich niet houden aan de richtlijnen van Google, er een slechte linkbuildingstrategie op nahouden. Voordat je verder gaat adviseren wij de kwaliteitseisen van Google door te nemen. Volg daarvoor deze link: https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/link-schemes

Alle links die op een onnatuurlijke wijze ontstaan zijn slecht

Waar Google voor waarschuwt is dat alle links die op een onnatuurlijke manier ontstaan, schadelijk zullen zijn voor je websites. Want deze hebben maar één doel: het manipuleren van zoekresultaten in Google. Daarom zijn dit soort slechte backlinks ook vrij gemakkelijk op te sporen.

Hoe slechte links herkennen?

Links naar andere websites hebben als doel om degene die erop klikt verder te helpen. Dat kan van alles zijn, zolang de lezer er maar mee wordt geholpen. Je kunt er vanuit gaan dat verwijzende links die geen meerwaarde hebben voor bezoekers van een pagina of website, slechte links zijn. Met het opzetten van een goede linkbuildingstrategie zorg je ervoor dat alle inkomende links in de eerste plaats van meerwaarde zijn voor de desbetreffende bezoekers/lezers. Is dat niet het geval? Dan zal het op termijn in jouw nadeel werken.

Hoe een slechte linkbuildingstrategie jouw website om zeep helpt

Welke strategie je ook voor ogen hebt: Slechte backlinks verpesten een verder goed uitgedokterde SEO-campagne totaal. Je helpt daarmee in het ergste geval je website om zeep.
Het gaat op termijn ten koste van de online vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. En je loopt het risico dat je voor je website een penalty van Google ontvangt. In dat geval wordt een website helemaal niet meer opgenomen in de zoekresultaten van Google. Heb je een marketingbedrijf ingehuurd die voor jou linkjes plaatst en ben je er nu achtergekomen dat de backlinks niet voldoen aan de eisen die Google stelt? Stop dan direct met de samenwerking en laat de linkjes, indien mogelijk, door hen verwijderen. Werken zij niet mee? Dan kan je nog altijd zelf deze schadelijke links 'disavowen'.

Disavowen / afwijzen links

Lees meer over het afwijzen van links naar je website op deze pagina: https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=nl

Voorbeelden van foute linkbuildingstrategieën
– Buitenlandse backlinks
– Links op partner pagina's
– Alleen op startpagina's
– Reageren in reacties
– Links op websites zonder bezoekers en goede content

1: Buitenlandse backlinks inkopen

Het inkopen van links op buitenlandse websites in de hoop dat je hiermee jouw website een 'SEO boost' geeft is een absolute no go. Honderden of duizenden links kan je op buitenlandse marktplaatsen al voor een paar euro inkopen. Het is daarna alleen nog maar wachten op een Google penalty... Begin daar dus niet aan! Heeft een marketingpartij voor jou dergelijke links laten plaatsen? Probeer deze linkjes dan zo snel mogelijk te disavowen voordat Google onraad ruikt.

2: Links op partnerpagina's

Partnerpagina's zijn pagina's die je nog op veel websites tegenkomt. Op deze pagina's worden doorgaans links geplaatst naar websites die op hun beurt weer een linkje terugplaatsen. We spreken dan in dit geval ook over 'linkruils'. Op partnerpagina's tref je doorgaans veel backlinks naar andere partijen met daarin uiteenlopende 'anchorteksten' en 'keywords' verwerkt. Hiermee trap je tegen het zere been van Google. Het zijn namelijk links die op een onnatuurlijke manier zijn verkregen. Dit soort linkplaatsingen passen dus niet bij een goede linkbuildingstrategie!

3: Alleen op startpagina's

Bij een goede linkbuildingstrategie denk je altijd in het belang van de bezoekers/lezers. Startpagina's zoals Startpagina.nl zijn nog wel van nut maar dit betekent niet dat jouw website alleen maar links ontvangt van deze pagina's. Bij een goede linkbuildingstrategie hoort een gevarieërd linkprofiel. En dat is met alleen links op startpagina's niet aan de orde.

4: Reageren in reacties

Het is heel verleidelijk om links te plaatsen in reacties op blogs of fora. Nu zal één linkje in een reactie niet direct grote gevolgen hebben... maar van waarde zijn ze niet. Tenzij je de lezer er echt mee vooruit helpt. Aangezien links op fora en onder blogs verwerkt in een reactie meestal voorzien zijn van een 'no-follow' tag, zul je hiermee ook niet de autoriteit van je website verhogen. Backlinks in reacties plaatsen naar je website past dus niet bij een goede linkbuildingstrategie.

5: Links op websites zonder bezoekers en goede content

Let goed op waar je links laat plaatsen. Een hoge DR (Domein Rating) van een website zegt lang niet alles. Datzelfde geldt voor PA (Page Autoriteit). Bij websites zonder goede of met heel weinig content kan je er vanuit gaan dat ze geen of nauwelijks bezoekers ontvangen. Een link heeft dan ook weinig waarde. Websites die enkel gemaakt zijn voor linkbuilding doeleinden sla je dus lekker over!

Andere interessant artikelen

  • Klimaat Nederland

    Lees verder
  • Hoe een verkeerde linkbuilding strategie jouw website om zeep helpt

    Lees verder
  • Linkbuilding: Een waardevol, natuurlijk backlink profiel opbouwen

    Lees verder
  • Het belang van een B2B portal

    Lees verder
  • Offertes aanvragen via bedrijven.com

    Lees verder
  • Waarom zijn reviews belangrijk voor bedrijven?

    Lees verder